Voorkom wateroverlast door tegels te wippen

Tot 30 september doen tientallen gemeenten mee aan het NK Tegelwippen. Nou ja, gemeenten. De inwoners ervan. De gemeente waar de inwoners uiteindelijk de meeste tegels voor groen hebben vervangen, wint de prestigieuze Gouden Tegel.

De nood

Van de nood een deugd maken, daar zijn we met z’n allen best goed in. Want de nood is hoog: door klimaatverandering komen er steeds vaker stevige regenbuien voor. Ondergelopen straten en huizen zijn daarvan het gevolg.

Groen dak

Tegen die hevige buien kunnen we niet veel doen. Wel zijn er mogelijkheden om het hemelwater zo efficiënt mogelijk af te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het vergroenen van – platte – daken: daar wordt het regenwater langer vastgehouden door plantjes. Veel gemeenten geven subsidie op deze vorm van vergroening. Niet alleen vanwege de afwatering, maar ook in verband met verbeterde huisisolatie door groene daken. Check je gemeentelijke website wat jouw gemeente hier te bieden heeft.

Vele tegels

Een andere belangrijke optie om wateroverlast te voorkomen, is het weghalen van de vele, vele tegels in tuinen. Door die tegels kan het water daar niet weg en stroomt naar een punt waar dit wel kan. Heeft iedereen een stenen ondergrond, dan komt er dus veel water op één punt terecht en kan de afvoer ter plekke het niet meer aan. Met als gevolg kolkende straten, met alle gevolgen van dien.

De deugd

Daarom de deugd: doe mee aan het NK Tegelwippen (www.nk-tegelwippen.nl). Haal tegels uit de tuin en vervang deze door groen. Hierdoor krijgt water de kans om in de grond te zakken. Om mee te doen aan het NK maak je een foto van je tuin voordat je begint en eentje daarna. Die geeft je door op de website, samen met het aantal tegels dat je hebt gewipt. De gemeente met de meeste gewipte tegels krijgt rond 30 september de Gouden Tegel. En heeft natuurlijk minder wateroverlast.

Afvoeren?

Op de website lees je alle spelregels en kun je zien welke gemeenten op dit moment de ranglijst aanvoeren. Let wel: de gewipte tegels moet je zelf afvoeren. Dit kan best wat geld kosten. Check hiervoor je gemeentelijke afvalwijzer. Sommige gemeenten doen overigens iets extra rond het NK. Als dat zo is, vind je dat op de gemeentelijke website.

Wip ze!