Griepje – of erger – of koolmonoxide?

Het verschil tussen griep en corona is niet altijd meteen duidelijk. Bij een snotterneus of vervelende hoest wijst een test uit waar je last van hebt. Maar er is nog een mogelijkheid – zeker nu de deuren en ramen weer dicht gaan vanwege de kou.

Symptomen

De beginsymptomen – met name van een griep – komen namelijk erg overeen met die van een koolmonoxidevergiftiging: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Gaat het om een koolmonoxidevergiftiging, dan komen daar nog bij een verward en slaperig gevoel en een verhoogde hartslag. Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er nog ernstigere symptomen op, zoals bewusteloosheid en coma. Met blijvende hersenschade en mogelijk overlijden als gevolg.

Op volle toeren

Koolmonoxidevergiftiging ontstaat met name als gevolg van een niet goed functionerende geiser of cv-ketel. Dit risico is in de koude periode extra sterk aanwezig omdat juist dan verwarmingen en geisers op volle toeren draaien. Dit vormt een ideale omgeving voor een koolmonoxidevergiftiging, want het onruikbare gas kan geen kant op als ramen en deuren gesloten zijn om de kou buiten te houden.

Serieuze zaak

Het is een serieuze zaak. Volgens de Brandweer overlijden in Nederland jaarlijks gemiddeld tien tot vijftien personen door deze vergiftiging en belanden nog eens honderden mensen in het ziekenhuis. Koolmonoxide (CO) staat dan ook bekend als sluipmoordenaar: wanneer je het inademt, kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben.

Goed onderhoud

Maar je kunt maatregelen nemen. Belangrijkste tip: laat je cv-ketel of geiser jaarlijks checken door een vakbekwaam en erkend installateur. Vraag specifiek om een koolmonoxidemeting, uitgevoerd met een geschikte meter. Dit is de enige manier waarop dit kan. Heeft de installateur geen meter, dan kan hij geen advies geven.

Ventileer goed

Hang ook een koolmonoxidemelder op en hang deze op ooghoogte en circa twee meter van de geiser of cv-ketel. Gaat deze af, onderneem dan meteen actie door zoveel mogelijk open te zettenen verlaat het huis. Alleen een raampje openzetten is volgens de experts niet voldoende om het gas weg te leiden. Het duurt minstens een uur voordat koolmonoxide is weggetrokken. En ondanks de lagere buitentemperaturen: check sowieso of je huis dag in, dag uit goed ventileert.

Losse melders

Nog een tip van de Brandweer: koop geen combimelders. Dit zijn rook- en koolmonoxidemelders in één apparaat, maar een koolmonoxidemeter moet op een andere plek gemonteerd worden dan de brandmelder. Meer hierover én over koolmonoxide vind je op brandweer.nl.